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This instruction establishes policy and procedures to follow in accepting and reporting travel 
benefits under Title 31 United States Code (U.S.C.), Section 1353, Acceptance of Travel and 
Related Expenses from Non-Federal Sources, and applies to all military and civilian personnel 
assigned or attached to USTRANSCOM at Scott AFB IL.  Send comments and suggested 
improvements to this publication on Air Force (AF) Form 847, Recommendation for Change of 
Publication, to the Office of Chief Counsel (TCJA). 
 
SUMMARY OF REVISIONS 
 
Updates the text and attachments.  NOTE:  Since this instruction has been revised in its entirety, 
asterisks will not be used to identify revised materia l. 
 
1. References and Supporting Information.  References, related publications, abbreviations, 
acronyms, and terms used in this instruction are listed in Attachment 1. 
 
2. Policy.  The law allows non-federal entities, such as organizations, associations, or 
businesses, to pay temporary duty (TDY) expenses of Government personnel in certain 
circumstances.  Such benefits are usually offered when an employee is asked to participate as a 
speaker or panelist at a conference or symposium sponsored by a non-federal organization.  
Travel benefits may not be solicited.  Gifts or other benefits that fall under this law may not be 
accepted under any other law or regulation.  Except as provided in paragraph 4 of this 
instruction, acceptance of such travel benefits must be approved in advance, in writing, by the 
travel approving authority.   
 
2.1. The travel approving authority for the purpose of accepting travel benefits under 31 U.S.C. 
§ 1353 is each USTRANSCOM director and Command Support Group (CSG) chief, or their 
delegate, for personnel within their directorate/CSG.  If a delegate is appointed, TCJA must be 
notified in writing.  No more than one delegate may be appointed within each directorate/CSG. 
 
2.2. The travel approving authority for the purpose of accepting travel benefits offered to 
directors and CSG chiefs is the USTRANSCOM Chief of Staff (TCCS).  The Commander 
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(TCCC), Deputy Commander (TCDC), and TCCS are their own travel approving authorities 
under this Instruction. 
 
3. Approval to Accept Travel Benefits.  The following procedures will be followed when 
benefits subject to 31 U.S.C. § 1353 are offered. 
 
3.1. Individuals offered travel benefits under 31 U.S.C. § 1353 must obtain the approval of their 
travel approving authority prior to accepting such benefits.  Requests for approval will be 
submitted to the travel approving authority sufficiently in advance of the date the proposed 
benefit is to be provided to allow time for processing.  A minimum of two weeks in advance of 
travel is suggested.  Requests will include, at a minimum, the name and telephone number of the 
recipient, the name of the entity offering the benefit, the nature of the benefit (travel, hotel, free 
admission, etc.), the approximate value of the benefit, a description of the event to be attended by 
the recipient (including the date and location), and the nature of the recipient’s involvement with 
or in the event.  Attachment 2 provides the format for requesting approval to accept the travel 
benefits. 
 
3.2. The travel approving authority may deny the request without further processing.  In the 
event approval is recommended, the travel approving authority will forward the request to TCJA 
for review. 
 
3.3. TCJA will review the request to determine whether: 
 
3.3.1. The travel benefit is related to attendance at a meeting, conference, seminar, speaking 
engagement, symposium, training course, receipt of an award or honorary degree related to 
official duties, or similar functions.  Travel that does not qualify under this law includes (a) 
travel to serve on selection boards or review panels or to grade exams; (b) travel to attend events 
required to carry out an agency’s statutory and regulatory functions, such as, inspections, audits, 
site visits, or negotiations; and (c) travel to attend promotional vendor training or meetings for 
the purpose of marketing the non-federal source's products or service. 

 
3.3.2. The travel benefit is related to the employee’s official duties.  (The employee must be in 
TDY status.)  TCJA may recommend that acceptance of travel benefits be limited to those 
benefits relating to that portion of the function that is deemed to be in the Government’s interest. 
 
3.3.3. The travel benefit is from a non-federal source that is not disqualified on conflict of 
interest grounds.  A non-federal organization that has interests which may be substantially 
affected by the performance or nonperformance of the employee’s duties is considered a 
"conflicting source."  Payments from a "conflicting source" may be accepted if it is determined 
that USTRANSCOM's interest in the employee's attendance or participation in the event 
outweighs concerns relating to the creation of a possible conflict of interest or the appearance of 
such a conflict.   
 
3.3.4. The travel is primarily for the benefit of the Government, not the paying organization. 
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3.4. Applying the guidelines detailed in paragraph 3.3, TCJA will determine whether or not the 
benefits may be accepted, and return the application to the travel approving authority.  The travel 
approving authority will notify the individual offered the travel benefits.   
 
4. After-the-Fact Approval.  Under certain conditions, personnel may accept travel benefits 
while on official travel without having obtained advance approval to do so.  This may occur in 
one of the situations listed in paragraphs 4.1 or 4.2 below.   
 
4.1. If the travel approving authority has already authorized acceptance of payment for some of 
the travel expenses, then the traveler may accept an additional offered benefit from the non-
federal source as long as: 
 
4.1.1. The expenses paid or provided in kind are comparable in value to those offered to or 
purchased by other similarly situated attendees; and 
 
4.1.2. The travel approving authority did not decline to accept the payment for those particular 
expenses in advance of the travel. 
 
4.2. If the travel approving authority did not authorize acceptance of any payment from the non-
federal source prior to the travel, the traveler may accept payment on behalf of the Government, 
as long as: 
 
4.2.1. The only benefits accepted are those which are allowed by the travel authorization (i.e., 
meals, lodging, transportation, but not recreation or other personal expenses); and 
 
4.2.2. The only travel expenses accepted are those that are within the maximum allowances 
stated on the TDY order.  (If the maximum allowed under the TDY order for lodging is $100, the 
traveler may not accept payment from the non-federal source for greater than that amount.) 
 
4.3. When benefits are accepted without having obtained advance approval, the traveler must 
request approval from their travel approving authority within 7 working days after the trip ends. 
 
5. Acceptance Guidelines and Processing.   
 
5.1. The travel benefit must be provided in-kind or in the form of a check payable to the United 
States Treasury.  Cash or checks made payable to the employee are not permitted and will be 
rejected by the employee if offered.   
 
5.2. Subsequent to travel, the employee files a travel voucher that reflects the benefits received.  
“In kind” benefits, such as free hotel rooms, free airline tickets, or free meals, are addressed by 
not claiming lodging, travel, or meal expenses and noting on the voucher the particular benefits 
that were provided.  If the employee receives a check payable to the Government, it must be 
turned in with the voucher. 
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6. Reporting.   
 
6.1. If the aggregate value of the travel benefits accepted exceeds $250, the traveler must 
complete and forward a report (Attachment 3) to TCJA for inclusion in the semi-annual report to 
the Office of Government Ethics.  This should be done as soon after completion of travel as 
practicable.   
 
6.2. The Semiannual Report of Payments Accepted From a Non-Federal Source (0416-GSA-
SA) (Standard Form (SF) 326) is submitted twice each year to the Office of Government Ethics.  
TCJA will collect information from each directorate/CSG for the semiannual reporting periods 
covering 1 October through 31 March and 1 April through 30 September of each year.  Travelers 
who have not previously reported benefits exceeding $250 in value must do so at this point. 
 
7. Penalty.  An employee who accepts payment in violation of 31 U.S.C. § 1353 and related 
regulations may be required to repay an amount equal to the amount of the payment so accepted 
and shall not be ent itled to any payment or reimbursement from the Government for such 
expenses when repayment is required.  Failure to repay may result in disciplinary or adverse 
administrative actions. 
 
 
 
               \\SIGNED\\ 
         JARISSE J. SANBORN 
         Brigadier General, USAF 
         Chief Counsel 
 

Attachments: 
1.  Glossary of References and Supporting Information 
2.  Sample Request for Approval  
3.  SF 326, Semiannual Report of Payments Accepted from a Non-Federal Source 
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GLOSSARY OF REFERENCES AND SUPPORTING INFORMATION 
 
References 
 
Title 31 U.S.C. § 1353, Acceptance of Travel and Related Expenses from Non-Federal Sources 
 
Title 41 C.F.R. Part 304-1, Payment from a Non-Federal Source for Travel Expenses 
 
DOD 5500.7-R, Chapter 4, Section 1, Acceptance of Official Travel Benefits In Kind or Payment 
for Official Travel Expenses 
 
Abbreviations, Acronyms, and Terms 
 
Not used. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Attachment 1 
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SAMPLE 
 
MEMORANDUM FOR TCJA 
 
SUBJECT:  Request for Approval to Accept Travel Benefits Under 31 U.S.C. 1353 
 
1.  I have been offered travel benefits by (NAME OF NON-FEDERAL SOURCE) to 
accommodate my participation in (NAME OF MEETING OR SIMILAR EVENT) on (DATE 
OF MEETING).  In accordance with USTRANSCOM Instruction 51-1, Acceptance of Travel 
Benefits Under 31 U.S.C. 1353, the attached detailed information is submitted. 
 
2.  My Travel Approving Authority, (NAME OF TRAVEL APPROVING 
AUTHORITY), has approved my acceptance of this benefit subject to coordination 
by TCJA.  
 
3.  I can be reached at (TELEPHONE NUMBER). 
 
 
 
        ________________________________ 
        REQUESTOR’S SIGNATURE 
 
Approved 
 
 
 
___________________________________ 
TRAVEL APPROVING ATHORITY 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Attachment 2 
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SAMPLE 
(Attachment to Request for Approval) 

 
REQUEST FOR ACCEPTANCE OF TRAVEL BENEFITS FROM A NON-FEDERAL SOURCE 

PURSUANT TO 31.U.S.C. 1353 
 
Name: 
 
Grade or Rank: 
 
Position: 
 
Office Address: 
 
Telephone: 
 
Event: 
 
Sponsor of Event: 
 
Location of Event: 
 
Date of Event: 
 
Travel Dates: 
 
Nature of Participation: 
 
Non-Federal Source of Payment: 
 
Nature of Payment (check or in-kind payment): 
 
Total Value of Benefits Offered: 
 
 Lodging: 
 
 Transportation: 
 
 Meals: 
 
 Miscellaneous: 
 
 
 
 

Attachment 2 



SEMIANNUAL REPORT OF PAYMENTS ACCEPTED FROM A NON-FEDERAL SOURCE Form Approval No.: 0416-GSA-SA
PAGE

1

OF PAGES

X

REPORTING DEPARTMENT OR AGENCY

SAMPLE (ATTCHMENT 3)

REPORTING PERIOD
OCTOBER 1 - MARCH 31 (Year) APRIL 1 -  SEPTEMBER 30 (Year)

NEGATIVE REPORT

EX
A

M
PL

ES

John Smith
Secretary

Conference on Asia-Pacific Relations
sponsored by Asia-Pacific Forum.
8/10-13/93

San Francisco, CA
8/11 - 13/93

Asia-Pacific Forum
Pacific Rim Assoc.

Hotel
Air Transportation
Meals

X
X

X

$280
 825
 120

Joyce Smith
Spouse of Secretary

Conference on Asia-Pacific Relations
sponsored by Asia-Pacific Forum.
8/10-13/93

San Francisco, CA
8/11 - 13/93

Asia-Pacific Forum
Pacific Rim Assoc. Air Transportation

Meals
X $825

 120

This report implements 31 U.S.C. 1353.  It does not supersede other reports that may have to be filed when travel or travel expenses are accepted under other authority.  For definitions and policies, see 41 CFR part 304-1.

AUTHORIZED FOR LOCAL REPRODUCTION STANDARD FORM 326 (2-98)
Prescribed by GSA/OGE (41 CFR 304-1)

LOCATION

DATES:
NAME

TITLE

DESCRIPTION

SPONSOR

DATES:

LOCATION

DATES

NAME

TITLE

DESCRIPTION

SPONSOR

DATES:

LOCATION

DATES

NAME

SAMPLE
TITLE

DESCRIPTION

SPONSOR

DATES:

LOCATION

DATES

NAME

TITLE

DESCRIPTION

SPONSOR DATES

TRAVELER
(Name/Title)

EVENT
DESCRIPTION/SPONSOR/DATES

LOCATION AND
TRAVEL DATES

BENEFITS ACCEPTED
SOURCE DESCRIPTION CHECK IN-KIND AMOUNT


